Uppbrott, sammanbrott.

Jag: Jag har väldigt svårt att lämna mitt Hem ljuva hem. Visserligen är det mitt fullkomliga paradis som jag köpte och skapade helt utefter egen vilja att just få må bra och trivas. Nya platser är extremt jobbigt, speciellt då man är Hjärntrött och då blir det outhärdligt och skrämmande och extremt utmattande. Därför är det svårt för mig som lämnat allt gammalt invant och dragit till okänd ort där jag inte har några band

Svar: Susanne det är ju en av våra vanligaste biverkningar som sitter i Hipocampus = hjärnan som just tar in nya ovan miljöer. Den påverkas positivt av rörelser, promenader, träning m.m. Det skapar nya celler där då. 
Äter man antidepp, så skadas denna uppbyg
gnad och hjärntröttheten ökar mer och så även det jobbiga med att ta in nya intryck på nya platser. 
Allt enligt Neruolog proffessor i Kemi (Mediciner) och Docent i neurologi.

Har Du flyttat från ditt hem? Förstod jag dig rätt då?

Jag: Jag levde familjeliv i Huvudstaden som gift med barn i ganska många år, men det livet blev värre och värre liksom förhållandet som urartade, och då bröt jag och förverkligade min livsdröm om hus på landet och lugnet, naturen och djur, längtan efter harmoni. Jag pendlade det första året de 24 milen fram och tillbaks varje dag till jobbet tills jag sa upp mig från min fasta anställning och sökte och fick ett nytt arbete något närmare mitt nya hem och liv. Men tyvärr avlöste tragedier varandra och jag bröt ihop efter ett år och blev sjukskriven. När jag kände mig redo att återgå i arbete efter ytterligare ett år hade jag blivit uppsagd, och fick börja om igen att söka arbete. Jag fick två, och hann jobba två veckor innan jag fick Stroken.

 

"Kvällens debattämne. Depression en biverkning vid sjukdomen stroke."

Fråga: Vad gör så att man blir deppad, är det förlusten av sitt gamla liv, eller handikappet i sitt nya liv efter stroken? 
-Ja vad är det som gör att Du blivit deppad? Hur mår Du?

Jag-Upp och ner som en jojo, upp som en sol, ner som en pannkaka, ångest och sorg, glädje och skratt, ont i hjärta, oro i hela kroppen
 
-Hej Susanne Är det just det gamla livet du saknar?
 
Jag-Delvis, men också osäkerheten vad det "nya" livet ska bli.  Jag blir aldrig "frisk" för jag kan inte träna upp och få tillbaka de förmågor jag förlorat, bara kompensera och hantera livet utan dem och acceptera mig utan dem och lära känna den "nya" Susanne som är och blir
 
Fråga:Okej, du saknar ditt gamla liv och är rädd att det nya inte ska innehålla bra saker i livet. Jag vet själv att jag under en period inte fann min mening med livet. Just att jag hade ingen mening. Det var tufft och det skrämde precis som Du säger... Har du känt någon lösning att hitta?
 
Jag- Jag saknar mina förmågor och kanske att jag inte tillfullo tog vara på dem och det liv jag hade förut, men det betyder att jag nu uppskattar och tar tillvara allt jag har och kan långt mer, så på ett galet vis var Stroken bra, jag fick stanna upp och tänka till, omvärdera, börja om, göra om, göra rätt
 
Svar- Vem har sagt så, att du inte kan träna upp det du har förlorat? Förmågor som vi tidigare haft, kan man lära om sig till att få tillbaka igen. Nästa allt går att träna upp igen, kanske inte precis lika bra. Men klart mycket bättre än det är idag. Det gäller att träna på det vi är dåliga på och inte bara det vi är bra på!!
 
Jag- Jag är i mitt yrke som gymnasielärare beroende av min hjärna och en tankekapacitet på topp till minst 100%
 
Fråga: Okej, å det fungerar inte idag att jobba som? Om jag inte tar helt fel så är det mindre än 2 år sen du blev drabbad. Rätta mig om jag har fel. Till mig sa dom på rehab att man har ca 4 år på sig att göra de stora förändringarna = träna tillbaka funktionerna. Det går om man ser på lång sikt, kanske inte helt 100% i allt. Men allt till det bättre.

Hur långt vill Du komma Susanne, vad har Du för mål?
 
Jag- Bara drygt 10 månader sedan stroken, men innan dess över ett år heltidssjukskriven för kraftig utmattningsdepression. Jag har hela tiden försökt komma tillbaka men fått bakslag. Jag har aldrig varit tålmodig, utan otålig och intensiv, allt eller inget svart eller vitt. Jag är arbetssökande nu på 50% men det måste bli på en plats där jag kan vara där kraven inte är lika höga som där jag varit. Jag tror starkt på att jag kommer att hitta min plats och mening så småningom, när tiden är mogen, men jag gjorde ett drastiskt uppbrott och förändring för ca 4 år sedan, så något "gammalt" liv har jag inte att återvända till, allt är bara nytt och framåt.
 
 Fråga: Jag blev själv tillsagd av sjukvården att -"Du kommer aldrig kunna använda din vänster arm mer, du kommer åka i en el-rullstol. Det är din framtid, det är ditt liv , Stefan".... 

Jag ville INTE tillbaka till mitt gamla liv, jag skapade ett nytt. Helt 
från grunden. Sakta byggde jag upp det igen, utan att sätta för höga mål eller för låga. Vi människor har en förmåga att stressa fram något. Så varför gå tillbaka till något som vi har facit på var inte så bra!

Mitt liv var katastrof innan min stroke, nu är det kanon! Just för att jag har facit på hur jag inte skall leva mitt liv. 

Så mycket handlar just om vad vill man, realistiska långsiktiga och kortsiktiga mål. 

Så Susanne nu vet både Du och jag hur vi inte ska leva, så vad ska vi göra då tycker du?
 
Jag: Det vi gör, gör så gott vi kan och mer ändå, älska livet och njuta av så mycket som möjligt så ofta som möjligt och mer ändå! 
 
Svar. Susanne, absolut, vi måste förstå att vi duger precis som vi är, med våra handikapp. Vi vill ju högprestera till vad? Till att DÖ?
Jag brukar säga åt dom jag coachar att se, låtsas att du står på startlinjen på ett lopp 110 meter häck. Du ser bara målet 
där borta 110 meter bort. Pang där går startskottet. Tänker du på alla hinder på en gång. Ja då kommer du inte ens över det första hindret. Se varje hinder när de kommer på din väg och när du behöver hoppa så hoppa bara det hindret..... sen samma sak till nästa och nästa och där kommer mållinjen... tiden och platsen du kom på är ointressant. Du kom i mål och hoppade alla hinder ett och ett. INTE ALLA PÅ EN GÅNG! Då hade du aldrig passerat mållinjen.... Du hade misslyckats och blir besviken och ledsen..... men hoppa ett i taget, ta ett problem i taget i livet och hoppa det problemet... du ska känna hur skönt det kommer att vara när hinder efter hinder i livet passeras ett och ett och försvinner bakom oss! Se framåt se målet, ta hindren ett och ett... ramlar ett, så ta nästa....


Tiden läker inte alla sår

Försöker så hårt, och vill så erbarmligt gärna, vara en "riktig" mamma, och inte bara riktig, utan riktigt bra och bäst, för mina älskade älskade barn. Just nu och ibland och ofta, fungerar det ganska dåligt, och inte sällan riktigt dåligt numera. Det ÄR inte konstigt, och det ÄR som det är, och jag gör verkligen så gott jag kan, men jag kan verkligen inte. Jag blir arg, men mest extremt ledsen och frustrerad, och vet inte hur jag ska hantera det. Det går inte att begära att en fjortonåring ska förstå och anpassa sig, och ändå har hon gjort det, så mycket och så vuxet och långt mer moget än sina 14år.Det är svårt för alla, alla i omgivningen drabbas och lider, och det enda man kan försöka göra och göra och gör, är att göra det bästa och mesta av situationen och rådande omständigheter som är oumkullrunkeliga och oåterkalleliga. Så är det för mig, och så är det för alla, men inte alla har drabbats av en sådan sjujävlig sjukdom, Stroke, slaganfall, hjärninfarkt och hjärnblödning, "kärt barn...",som skadar kroppens näst viktigaste organ, hjärnan, hjärnan som styr alla våra sinnen. Hjärtat har jag kvar, därför lever jag, men viktiga sinnen, förmågor, och tom personligheter har skadats eller förändrats eller t.o.m. försvunnit, för gott som det verkar enligt prognoserna. Hur lär man sig acceptera det och förstå det? När inte jag kan, så kan jag inte begära att andra ska förstå, men om de inte förstår så blir det såklart obegripligt och då blir det svårt eller omöjligt att leva med det. Tiden läker inte alla sår, men man lär så länge man lever, och övning ger färdighet, och jag är tillbaka på ruta ett, att göra vad jag kan och det är vad jag gör.

Oro

En kall kort oangenäm promenad blev det, med glappande hörlurar, jag är frustrerad, spänd och irriterad, och vet inte vad och varför, och vart obehaget kommer från. Jo, det vet jag allt, men allt vill man inte veta, eller vill eller kan acceptera. Bl.a. att man är den man är, med lätt för, och nära till oro, av olika anledningar, några rent personlighetsmässiga, andra rent existentiella och andra reellt praktiska orosmoln och bekymmer som kommer av olyckliga omständigheter och livets inte alla gånger raka och hinderfria vägar och irrvägar.

En annan dag, en sådan dag

Efter en lite orolig natt vaknar jag med oro kvar i kroppen och knoppen, vag och obestämbar, jobbig och tråkig. Det är väl nu man ska meditera och affirmera. Men jag är för orolig mitt dumma nöt. Har fått smak på våren och blivit än mer otålig , men varför orolig? Väck kroppen, skulle min psykolog sagt, oro och ångest sitter i systemet och måste ut och bort, gör dina rutiner med frukost och sedan ut ut ut, tarmar och blod ska röra på sig. Det är svårt, men "medicinen" är doserad i dosetten!


En bra dag!

Jag gjorde det! Lyckades, inte utan besvär och möda och diplomati och argumentation, att få med sportlovande dottern på promenad, och vädret hjälpte såklart till, sedan var inte krafterna slut, utan tvärtom, så jag har gymnastiserat i trädgården med kratta och spade och sekatör, inspirerad av sol och snöras, vattendropp och fågelsång, ystert kattrace, med katter på vart tak och varje stege, och inte ens då var krafterna slut utan verkade ha fyllts på istället, så städningen fortsatte inomhus, och då lyckades jag få hjälp med tvättvikning och diverse medans jag for runt med dammsugaren, nu har det dessutom blivit lunchdags, så varför inte ta något och avnjuta på verandan, och tom skölja ner det hela med ett glas vitt vin! Jo så får det nog bli, för jisses så det spritter av liv och lust i kroppen och jag tänker ta tillfället i akt, minsann, för det är inte varje dag! :-D

Morgonstund

Efter en händelserik, aktiv dag somnade jag med frossa i soffan till nyhetsrapporteringen. Flyttade raskt över till sängen, fick två täcken och hjälp med åkarbrasa, tills värmen behagade lägra mig. Hur skulle jag klara mig utan ♥, svar: inte tillnärmelsevis lika bra, jag överlever, han ger mig liv! ♥ Jag vill tacka livet, och är tacksam över honom och mina barn som ger mig liv och livskvalité. Lite känslosam såhär efter 8 timmars sömn, vaknar varm, trygg och tillfreds, vetandes att på övervåningen huserar och snusar i detta nu tre finaste tonårsflickorna, och i eftermiddag förgyller ännu en fin flicka huset! Får se till att göra mina hjärnvilande meditativa övningar med jämna mellanrum, för även om ljuden och deras stämmor är ljuva, mestadels, kan det nog behövas en pausknapp att ta till! :-D
 
Mycket vill ha mer, räckte tydligen inte med sömn hela natten, var vaken ett par tidiga morgontimmar så jag kunde "vinka iväg mannen till jobbet" men somnade om, och nu är det nog dags att "vinka iväg arbetslag 2", dottern, till dagens värv, vad mitt värv kommer att bestå av denna dag återstår att se, men börja med att hålla ögonen öppna så jag kan titta på solen utanför fönstret. :-)

Det är vägen som är målet, och jag går helst på mjukt, stabilt underlag, efter rättvisande karta och kompass!

Har tillbringat en god stund framför datorn, klickandes och detektivandes om svar, och den som söker skola finna, då man vet vad man söker.
 
Jag har de senaste dagarna ägnat mig åt att hitta forum och människor att tala med, som vet vad jag talar om, och som kan hjälpa mig att förstå, mig, och att samtidigt känna att jag inte är ensam utan en del av någonting, inte någonting vidare trevligt, men ändå del av något.
 
Men dessutom har jag hittat fler i denna min undersökning, som liksom jag, mitt i allt elände, som det trots allt är, av en eller annan anledning, lyckats vända även detta, dvs svår sjukdom, till något delvis positivt, med den annorlunda och uppgraderade syn på liv och livet, sorg och glädje, lycka och olycka som anfallet och sjukdomen fört med sig. Att som det första, se, eller inte kunna se, döden i vitögat, men däremot inse ett och annat om döden i kontrast till det tidigare självklara livet.
 
Man genomgår olika faser, och neglekt är det första, när man vägrar acceptera, det man inte vill eller kan acceptera. För det första, och det absolut svåraste, att ens käraste barn och närmaste älskade, kunde mist sin mor, sin vän eller sin kärlek.
 
Med tiden har jag, på detta, insett och tvingats förstå, att något ändå har dött, och att dött är dött, och kommer inte tillbaka.
Jag ägnar nu mina dagar, som är det liv jag har, åt att studera och lära, och komma på lösningar och strategier, för att våga leva, kunna leva, och leva, fullt ut. Inte som före, då det livet fick mig att må dåligt, riktigt dåligt, utan som pånyttfödd, klokare och livskraftigare. Lära om, lära rätt, göra rätt, och vara tacksam för det nya livet, med de nya erfarenheterna som inte är alla "förunnade" att få.
 
Det arbete jag dagligen gjort, men inte bara "efter", utan ständigt,  pågående arbetat för liv och leva, har fört mig dit jag var, och där jag är, men jag lever ännu, och något mål är inte i sikte, för liv är att ständigt gå och söka nya mål från nya horisonter och perspektiv.
 
Idag har mina efterforskningar gett mig kunskaper och insikter som är ett stort steg på min väg, och som gett mig en välbehövlig puff i ryggen och gett mig en "osynlig" hand att hålla i. Att detektera och förstå mina symptom är ett sätt att kunna tackla dem och vem vet, avhjälpa dem, vilket som, det är som det är och blir som det blir, men ofta blir det vad vi gör det till, utifrån de förutsättningar vi har ochde tillfälligheter som uppstår i livet.
 
 

Morgonstund med slutetpåmånadenångest tillika räkningsåöverlevnadsångest.

03.00
Somna och Sova kl21 var nödvändigt och oundvikligt. Att sedan vakna igen 03 blir en naturlig men besvärande onaturlig följd.
 
06.00
Nu har sambon gått till jobbet, dotterns larm har surrat, och snart hörs väl hennes steg och röst i huset. Jag är fortfarande vaken, och har utfodrat katterna och tömt kattlåda, då de ju inte bryr sig om vilken tid på dygnet matte är vaken, utan är hon vaken så kan de kräva dylikt. Dottern snoozar hör jag, och jag försöker göra detsamma, med noll resultat. Hjärnan och hjärtat och magen är igång i olika stadier och varianter av oro och känslor och tankar. Så godmorgon.
 
07.00
Lika jobbigt varje månad när räkningarna ska dras och utgifterna inte täcks av inkomster och när man dessutom aldrig riktigt vet utfallet då inkomsterna är opålitliga och ostyrbara när man lever på bidrag som det kallas när man förlorat både arbete och hälsa och förmågan att försörja sig på egen hand. Att man som jag som arbetat länge eller studerat länge på lån, som jag betalar tillbaka, bidragit till en allmän välfärd och trygghet som jag i min,tydligen, naivitet, trodde var säkrad, och nu medelst demokratiskt och politiskt rävspel förlorat. Ja jag är både förbannad och bitter, men inte tyst och modlös, för upp till kamp emot kvalen, än finns strider att utkämpa, och jag är stridslysten och stridsberedd pacifist!
 
 

Så kan det gå, och så är det!

2013-02-20
Goa Freja i knät och djurprogram på teve, fröer beställda för förodling, visserligen huvudvärk men ok. Hämta dotter kl15, sen rullar det på med middag och som det brukar.
 
Bängtrött hela dagen och nu och förmodligen sedan, och jag hade velat annat och annorlunda!
 
 
Måste stänga av och stänga ute när hjärnan protesterar. Propparna ger huvudvärk och då jobbar hjärnan ännu hårdare och blir helt knasig och skickar felmeddelande i panik så nu är det både stick brinn och klia i kroppen och på huden. Extremt oskönt och oharmoniskt.
 
2013-02-21
Ja så blev det och så är det och jag får lära mig leva med det och leva ändå och leva gott. Anpassa och acceptera är uppgiften och målet, tröttheten och frustrationen problemet. 20.30 hade jag dumkämpat nog mot tröttheten och gjorde det som kroppen och hjärnan skrek efter, vila sömn och la mig och somnade. 5 timmar senare är både kropp och hjärna i fas efter vilan och återhämtningen men såklart i ofas med verkligheten. Dygnsrytmen följer andra cykler och regler och det är svårt att delta normalt och det handlar inte om normal anpassning för jag och min kropp fungerar inte normalt.
 
2013-02-22
Nu återstår att kliva upp, dra upp rullgardiner, ta på tofflor och möta verkligheten, morgonen, och sedan dagen, och göra det med mod och entusiasm, även om man inte är jättemodig och väldigt lite entusiastisk. Godmorgon världen!
 
 
Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder...
 
Snart blir det Johan Falk. Jag är inrullad i täcke och filt och endast nödvändiga fingrar ute för att äta kola och uppdatera Fb å lite Wf i väntan på filmtajm! Ja, det är tyst och lugnt och fredagsmysigt!
Blir sällan som man tänkt sig, men slutet gott allting gott, och innan slutet blir det Skavlan och filmplanerna har jag gett upp, gillar läget som det heter.
 
 
2013-02-23
Nu är det fullt ös, på över halva familjen, gissa vilken minoritet som det är minst ös i! Rätt: den kvinnliga, tvåbenta! Men det blir ändring då frukost serveras och genom sovrumsfönstren syns solen på taken och smältande istappar och hörs en symfoni av fågelkvitter! Vackert ljuvligt hoppingivande och styrkegivande! Godmorgon! :-D

 
 
2013-02-24
Kaffe och smörgås i magen, kläder för väder på, men hjärtklappning ändå. Men det duger inte och måste och kan kanske avhjälpas med morgonmedicinen. Men tro inte att det inte tar emot, något alldeles fruktansvärt, som om jag plötsligt blivit förlamad i hela kroppen, som den där marionettdockan utan snören. Men om mannen stöttar upp mig och håller hårt så går det nog. Och den där illamåendeklumpen som kallas ångest måste lösas upp.
 
Japp, klumpen försvann, nu får jag ägna mig åt att göra ingenting, då kroppen behöver återhämta sig efter en fantastiskt trevlig afton igår, då tom Mello blir trevligt i goda vänners sällskap!
 
 
2013-02-25
Stig myser fulländat i min säng på mitt täcke, jag försöker göra detsamma, och finns hjärterum finns stjärterum, och vi har sovit många timmar nu Stig och jag, och vi ligger kvar än och ännu ett bra tag, efter att mannen gått "till gruvan hej hå". Men klockan ringer idag, för jag har inbokad aktiverande aktivitet för traktens "strokare"denna förmiddag som jag planerat deltaga i, och jag är ju duktig och vill fullgöra mina åtaganden.

 
Nu börjar det, och det börjar med dusch och fortsätter med påklädning följt av frukost. Låter ju som ett helt normalt förfarande en helt vanlig dag i en helt normal människas vanliga liv, men således för mig ett inte lika vanligt förfarande i mitt ganska ovanliga liv och ok jag erkänner mig stolt som en inte helt normal människa! Godmorgon världen, "ready or not here,I come U can't hide,i'm gonna find U!!!" :-D
 
Mango Chutney på rostbrödet istället för Apelsinmarmelad var en oväntad och oangenäm upplevelse. Vem har ställt burkarna bredvid varandra??? :-0
 

Min Stroke.

 
Nu ska stenmuren rivas, besegras och bestigas! Jo, för det är vad som krävs för att öppna den olåsta dörren och ta steget över den 50mm höga tröskeln. Så är det, och det är obegripligt för de som varken drabbats av sjukdom eller depression. Hade min sjukdom och mina skador varit synliga, iform av t.e.x. amputerade ben, eller "åtminstone" klassiska stroketecken som ex. förlamning eller afasi, hade mitt tillstånd säkert varit begripligare, men jag vill tala om, att om man tänker det som att mina ben är amputerade, och att jag försöker ta mig fram i rullstol, genom dörren, över tröskeln, ner för trappan och ut på vägen genom snön. Då förstår ni också den trötthet som blir efter en sådan prestation, och vilken enorm prestation det är, punkt. Stroke drabbar olika, men stroke är stroke. Man får en propp i hjärnans blodkärl, eller blodkärlen brister och blöder, eller både och, som i mitt fall, vilket förövrigt är ganska ovanligt, men ingenting är vanligt med mig, varken förr eller senare. Konsekvenserna beror på många olika saker och faktorer som t.e.x. när, var, hur, men konsekvenser får det, och några är bestående, medan andra kan vara övergående, eller bli bättre med tiden och träning och envishet och uthållighet. Jag önskar att mina skador var övergående, eller gick att träna bort, med envishet och uthållighet, för av det har jag massvis, som tur är. Men nu har jag tvingats och tvingas acceptera, att vissa av mina funktioner och förmågor föralltid är nedsatta, eller borta. Jag ska fokusera på, och utveckla, och ta vara på, alla de funktioner och förmågor som jag har kvar intakta, och de som jag kan få tillbaka, men samtidigt ska jag tillåta mig att sörja de som gått förlorade, och det är ett ständigt, eller iallafall långvarigt sorgearbete, som jag behöver stöd i och förståelse för.

En helt vanlig ovanlig fredag, en dag lika lik och olik andra dagar.

Tidig sängång och många timmars sömn. Nu återstår att kliva upp, dra upp rullgardiner, ta på tofflor och möta verkligheten, morgonen, och sedan dagen, och göra det med mod och entusiasm, även om man inte är jättemodig och väldigt lite entusiastisk. 
 
Kylan får mig direkt att tveka, och lusten att minska, att upprepa gårdagens fantastiska prestationer, än mer angående möjligheten. "Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder...", ännu ett urdumt ordspråk, som jag ändock gillar att slänga mig med i tid och otid... Undrar just vad en uteliggare skulle tycka om det??? 
 
 
Bävar är stor inför den där präktiga duktiga morgonpromenaden, som jag trots allt gett mig fan på att jag ska göra.För envis som både synden och åsnan och geten, och på gränsen till dumenvis, och inte sällan även passerar gränsen för när man/jag borde inse och gilla läget, hur mycket man/jag än ogillar det! Lite för kallt, mycket för trött och inte så lite spänd, käkarna gnager. Tänk positivt, positivt, positivt...Hur, hur, hur??? Jo nog vet jag, åh så skönt det känns efteråt...jag veeet, men det ger inte spring i bena, för allt innan efteråt är jättejobbigt! Ska dricka kaffet jättelångsamt, tills det nästan blivit iskaffe för å skjuta upp det "oundvikliga" bara liiiteee....
 
 

Dagarna kommer och går!

 
Blir kombo, dusch efter fysträning (Promenad i rask takt i nästan 1,5 h med hjälp av hög dunka dunka musik i jättelika hörlurarna) samtidigt som ursköljning av blekning. Sedan på med stadspaltor inför möte med Neurogruppen och föreläsning om hjärnan på Strokeavdelningen på sjukhuset, väldans viktigt och intressant. Jomensåatt, en ny dag, en annan dag, och dagar är olika, och denna dag inte lik en annan dag, och framförallt inte gårdagen, och det är ju en faslig tur! :-D

En ny och annan dag.

2013-02-21
Nu har dagen rullat igång på riktigt och verkligheten lite verkligare. Mannen gått till jobbet, dottern nästa, mitt arbete är ständigt pågående, och idag ska dörren öppnas, och sedan stängas bakom mig, både en och två gånger. Ska inte lova mig själv och er för mycket, men att jag ska åka på Neurogrupp, med föreläsning av Strokesjuksköterska är klart utan återvändo, och köra dotter till tåget detsamma, allt annat är bonus, och orkar jag ta min morgonmedicin blir jag jublande glad och stolt, men se det är lättare sagt än gjort ska ni veta, för då hänger det allena på egen motivation och kraft och den är mer osäker.


Tankar och visdomsord


Oduktig!

Idag känner jag mig oduktig, oinspirerad, orkeslös, initiativlös och enormt rastlös och uttråkad. Det är nog bara en sådan dag, för alla dagar är olika, och det tycker jag känns bra, och hoppingivande, för imorgon kan det kännas helt olika, och jag hoppas på det, och ser fram emot det.

En ovanligt vanlig dag en vanlig tisdag i en ovanlig kvinnas ovanliga liv!

5.00
Gud vad snygga vi är , eller måste vara, med tanke på hur mycket skönhetssömn vi får dessa långa nätter när vi sover lika gott och länge som trygga barn! För tryggt blir det med mer närhet och mindre oro, och även katterna gillar det och är med, nära, väldigt nära, jodå på gränsen till för nära men men! :-D
 
8.00
Lika bra att ta min morgonmedicin, bestående av den där promenaden, när jag ändå är påklädd efter att ha skjutsat dottern till jobbet. Ok, halsduken och hörlurarna bara så ut igen. See U!
 
 
10.00
 
Tillbaka efter nåstan en timmes dansande promenad med hög musik i de jätteloka hörlurarna! :-D
 
Så, vad ska man göra nu, alla oändliga timmar, när andra jobbar, och jag vill men inte orkar, något men vet inte riktigt vad, allt eller inget, så tråkigt, så trött men kan och vill inte sova.
 
11.00
Det bidde en dusch, för kall svett och blöta kläder är oskönt. Och i duschen passar man på att duscha av hyllor och tvättmaskin och sätta på tvättmaskin och torka ur badkaret. När man torkat sig tar man handduken och fortsätter torka av hyllor och handfat och tillsist toalettstolen innan handduken åker i tvätthinken, som ju också är avtorkad såklart. Jomensåatt, man har det inte roligare...
 
 
12.00
Isande kall och frossknottrig, så gör kroppen när hjärnan skickar fel signaler, och jag kan inget göra. Massa kläder och täcken och händerna under täcket och täcket uppdraget till näsan och försöka vila helst somna men svårt när man fryser så, moment 22.
 
13.30
 
Med Freja tryggt och varm vid min sida i soffan, lyckades jag, insnodd i täcke å kläder, med händerna i armhålorna, att somna en stund. Och nu är värmen i kroppen tillbaka, liksom hungern i magen, och jag funderar på att våga krångla ur mig ur täcket och gå upp och kolla om jag har turen att ha en Findus färdigrätt i Frysen, jag råkar tycka hästkött är riktigt gott! ;-O
 
14.00
Gör mitt bästa att få i mig Pannbiffen, halva portionen nu, vilket betyder, en pannbiff, några minimorötter, lite tärnad potatis och några vattniga ärtor, som nu hotar att återbördas till matlådan. Jo aptiten är inte vad den varit och som den borde, och det är en sorg, då mat är ett nöje när det är som det ska.
Nu är det snart dags för dagens förhoppningsvis sista utmaning, men troligtvis inte sista, då det mesta innebär en utmaning numera; Psykologtid!
 
Undrar vad jag ska prata med henne om idag då? Ja det brukar ge sig och ge resultat, och då är det som det ska och måste vara. Ok, slutfunderat för nu, nu måste en bege sig! 

Siesta!

Wow, jag lyckades somna! Nerbäddad under två täcken isandes kall, Svante vid min sida och lugnt och tyst, så förutsättningarna var goda. Men det var avslappningsprogrammet som även denna gång hade effekt. Sträckningar, andning och vägledning och vips snarkade jag till! Så välbehövligt och svårt, det där med sömnen. Något jag inte delar med mina "medlidande" i Neurogruppen, som sover och kan somna nästan när och var som helst tydligen, inte helt ultimat det heller, men talande om vad Stroke innebär. Har förstått att trötthet är vanligt och envist men kan bli bättre och det är min förhoppning.


Ode till kärleken!

2013-02-16
 
Jag är så lycklig! Inte alla dagar, inte alltid, utan ofta väldigt olycklig, över att livet inte är lätt, och att leva är svårt, fast man kämpar hårt, men tillsammans med Honom blir jag stark och stärkt, och då är livet och leva både möjligt och underbart. Jo så är det, för ibland ser man inte skogen för alla träden, och hör inte ljuden för oljuden, och känner inte dofterna genom stanken, men nu är det vackert, harmoniskt och väldoftande. Just idag är jag stark, just nu mår jag bra, efter en lång natts djup ostörd sömn, och att vakna med ljudet av lugna andetag bredvid och en varm mjuk hand som tar min direkt jag vaknar, som en förälder som månar om sitt barn, och alla är vi barn i början, och barnet finns kvar inom oss och behöver kärlek och omsorg (det har min psykolog lärt mig, och hon vet, förstår och är mycket klok, som jag, ibland, men inte alltid, för vi har vår spetskunskap.)
 
 

Äta bör man!

2013-02-15
16.30
Jaha, då börjar funderingar kring middag. Hum, mer lust än ork som vanligt, och på tu man hand, varav en kan äta och äter mer än den andra. Hum hum, och inte jättelångt till hämtmatställe (ja även på landet har dylikt otyg slagit rot)...Då brukar min portion räcka till både middag och kvällsmat, och antingen frukost eller lunch dagen efter, lite men ofta blir till slut en hel portion, och i slutänden ganska ekonomiskt. Ja, här ser ni hur det går till när man med god argumentationsteknik kan övertyga både sig själv och andra, eller?!?! :-D

Dagens medicin

2013-02-14:
10.00
Nu är kaffet uppdrucket och värmen kommit i kroppen, men nu förespråkar mannen en promenad, som för hans del är en del av hans rökavvänjning, som nu är inne på sin 6e dag rökfri. För min del är det ju livsviktig rehabilitering och medicin, så inga ursäkter finns eller undanflykter godkända!
 
11.04
Det blev nästan en timmes promenad, tack vare det trevliga sällskapet, och sällskap på promenad undviker jag i vanliga fall helst, men det är skillnad på sällskap och sällskap och folk och folk, eller? Nu är iallafall mitt förtunnade blod i rejält omlopp i kroppen, och tänk om det kunde rusa runt så fort att det sköljde med sig de envisa blodpropparna i hjärnan. Det låter som om det skulle kunna hända, och det kan iallafall inte skada, antar jag, med lite naturlig medicinering, i form av rejäl motion!

"Det är aldrig kört! Samlingsvolym", av Kristina Reftel

Delar med mig av ett tänkvärt citat: "Om en hund vore lärare, skulle du kanske lära dig saker som dessa:

När någon du älskar kommer hem, spring alltid och möt dem.

Låt alltid känslan av frisk luft och vinden mot ditt ansikte vara anledning nog för extatisk lycka.

Bits inte när det räcker att morra.

Låt andra få veta när de inkräntar på ditt område.

Spring, hoppa och lek en stund varje dag.

Ta en tupplur då och då, och sträck alltid på dig innan du stiger upp.

Njut av uppmärksamhet och var inte rädd för andra människors beröring.

Om det är varmt ute, pausa ibland och lägg dig ner på rygg i gräset.

När du är glad, dansa runt och skaka på hela kroppen.

Oavsett hur ofta du får skäll - tjura inte. Spring tillbaka på en gång och bli sams.

Njut av den enkla glädjen i en promenad.

Var lojal.

Låtsas aldrig vara något du inte är.

Om det du vill ha ligger nedgrävt, gräv till du hittar det.

När någon har en dålig dag - var tyst, sätt dig nära och erbjud tröst genom att bara vara."

Hämtat ur "Det är aldrig kört! Samlingsvolym", av Kristina Reftel
 
 
Gilla ·  · Marknadsför · 

Allt är inte relativt.

2013-02-13

Flimrar i ögonen, och det är ytterst obehagligt. Försöker med att vila, men jag är inte trött, och kroppen är rastlös, men jag vet inte vad annat att göra, för jag ser bara ljusflimmer som om jag blivit bländad. Och så ska man vara "tacksam" att det inte blev "värre" efter stroken, men jag har svårt att vara tacksam för något alls som har med att jag fick en stroke att göra, jag blir rädd, för jag kan få en till och då kanske det just blir allt det där "värre".

En bra början på en bra dag!

Lycka att komma hem, efter den korta bilturen till dotterns jobb, som hon så präktigt fått, och känna kaffedoft och se mannen hasa runt i stugan i fleecemorgonrocken och de kermitgröna tofflorna. Värme, kärlek och glädje! :-D <3 Och nu är tisdag som en lördag, och det känns underbart! Och inte vilken tisdag som helst, utan fettisdag! Jippi SEMLOR!!!!! :-D

Snälla väck mig!

2013-02-11
Jag önskar att allt bara var en otäck dröm, och att jag vaknade till det välkända ljudet av larmklockan, och skakade liv i kroppen, för att göra mig iordning för arbetet, i välkända lokaler med kända ansikten och rutiner, inte alltid redo, men ändå som vanligt, och ordning och reda och löning på, om inte fredag, så alltid ett bestämt månatligt datum och i en mängd som alltid räckte och tillochmed blev över. Men den tiden är föralltid förbi, och mitt sorgearbete och min sorgeperiod är inte över, på lång tid, om någonsin.

Middag!

Det vankas kokt fisk, äggsås och potatis, och jag är jättehungrig, men framförallt jättetrött, så det är fantastiskt skönt att jag slipper laga, för det gör den gode mannen. Så nu ska jag lägga mig i den där soffan och titta på lite teve och bara vänta!

Grundläggande otillfredsställda behov!

Nu borde jag ha de ultimata förutsättningarna för att kunna somna en stund. Mjukaste katten Pelle skedar med mig, jag har skottat snö till utmattning, och uppskjutit all vidare aktivitet idag till efter 14! :-)
 
Trodde jag ja...Nix, tankemyriaderna fortsätter. Det får bli guidad avslappning med tema Sömn! 
 
Men va f-n (ursäkta språkbruket), myror i kropp å knopp, och trots att lugn och tystnad råder vill inte kroppen komma till ro, och jag behöver vila, det vet jag, annars kommer kvällen, och huden som bränner och frossar och kliar och sticker, när hjärna och kropp är för trött. Hörde av en annan i min Neurogrupp att hon fick samma symptom när hon var trött. Men om det är den blodförtunnande medicinen Waran, eller tromboserna (blodpropparna) i hjärnan vet vi inte, för det har vi också gemensamt. :-(
 
Ja Sova och Äta är ju grundläggande behov för överlevnad, och nu när jag inte kan sova kan jag ju försöka äta. Fast det brukar inte gå så bra det heller. Ja, en olycka kommer ju sällan ensam sägs det! :-( Men jag ger inte upp, för leva bör man annars dör man, och leva jag vill nu när jag kämpat så länge!!!

Kaffe med bitter eftersmak!

Att jag aldrig lär mig att jag blir yr och illamående av kaffe, och att det ändå inte gör mig piggare, och att jag dessutom tycker kaffe smakar illa gör ju det hela ännu mera obegripligt!?!? :-O

Nej se det snöar!

8.00
Näää, så osugen jag ääärrr... Snön faller, och fyller på vägen, och bilen, och marken runt bilen, och det slutar inte, och jag både borde, måste och ska iväg idag på rehabmöte och rehabträning. Och bilen är ju inte som den ska heller, utan värme och fläkt, för nöden har ingen lag, och i nöd har jag hamnat, utan egen förskyllan, och då kan bitterhet uppstå en sådan här dag. Hur tänker man positivt nu?
 
10.00
Nu är uppfarten skottad, i två omgångar, före och efter att jag skjutsade dottern till jobbet. Innan hade jag sopat fram bilen också. och med fönsterrutan nerrullad blev det fläkt i bilen också, om än inte varmt, men det finns ju varma kläder, och inget dåligt väder... :-@ Nu tycker iallafall jag att min rehabträning är avklarad för idag! 
 
Tänker göra morgonkaffe och bre frukostmacka, och överväga om inte jag medelst snöskottningen kan räknas ha fullföljt min rehabträning och helt enkelt kan slå mig till ro och vara nöjd med mig själv och ett fullgott dagsverke för en Strokedrabbad, och slå ur hågen att bege mig ut igen den dryga milen till stan?! Hum hum hum..., Ständigt dessa beslut som ska övervägas och tas...

Väntan!

Mannen blev tvungen att jobba övertid, så väntan blev längre och lång, men den som väntar...!?! Men ensam äro jag dock icke, till glädje för mig, då fina dottern ju är hemma, tror jag, för intet knyst höres från det rum på övervåningen där hon huserar och gör som hon vill, nästan!

En bra sak!

Är lycklig när jag orkar genomföra den enorma prestationen och kraftansträngningen det innebär numera att laga middag eller mat eller något annat för den delen, så just nu är jag nöjd med mig själv och livet! Duktig!!! :-D

Läkarintyg!

"Intracerebral blödning i storhjärnshemisfär, ospecificerad, dessutom trombos i sinus transversus hö sida." Jo man tackar, fint ska det vara, med andra ord för det det är; hjärnblödning och blodproppar i hjärnan! Varför sitter jag och läser mina läkarintyg?

Jag är tillbaka!

Efter en kort insats som bloggare, har jag varit aktiv endast på Facebook under en längre tid, med mina tankar och berättelser. Jag känner nu att jag vill samla lite av dessa, och publicera dem här, i form av ett slags daboksinlägg, och jag börjar väl fr.o.m. idag, då gamla inlägg på Facebook inte står att finna längre.
 
2013-02-06
Så trevligt det är när man får sällskap av sin fantastiska dotter hela förmiddagen innan hon ska börja jobbet, och jag får mala och prata om mycket viktiga och mindre viktiga men viktiga både världsliga och filosofiska tankar och funderingar, som annars bara mal på i min hjärna, utan att få riktigt utlopp, och hon dessutom verkar lyssna, och både hummar och ger svar på tal!!! Nu är hon skjutsad till sitt jobb på förskolan, där hon ska sprida sin goda aura och härliga personlighet till de små barnen, och min dag och väntan och längtan på återförening och familjesamling i afton blir så härligt mycket kortare!! :-D

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!