En lektion i Rasism

Jag upprörs och förfasas över det som nu har hänt, och som legat i luften. Att bomben slutligen skulle brisera visste Vi redan, och det kom inte som en blixt från klarblå himmel, snarare som ett slag för de naivt klarblå "svenska" ögonen. Rasism är som begrepp infekterat till bristningsgränsen och nu har gränsen brustit, utdraget nedan från Wikipedia beskriver väl "sakernas" tillstånd. Jag är medveten om att denna begreppsförklaring inte förklarar vad som hänt, med upploppen, inte bara här utan tidigare i Paris förorter, Malmös, Göteborgs, Europa, Världen...Det är en  vidare och mer komplex "historia", med många bottnar och förklaringar, som jag inte tänker beskriva och/eller analysera här. Det viktiga just i detta nu, när Rasism legitimeras, som en ickeönskad effekt för upploppsmakarna, är att på alla sätt stävja att Rasism blir rumsrent, och mota varenda Olle i grind, och stämma i bäcken!!!!

 

Kulturell rasism eller kulturrasism är en egen medlem i familjen rasismer och är en vidareutveckling av den biologiska rasismen. Kulturell rasism som ideologisk formulering kan användas av enskilda och organisationer istället för biologiskt-etniskt rasistiska förklaringar. Historiskt sett har rasbegreppet använts om hela kulturer och folkslag, bland annat genom biologistiskt motiverade tal om exempelvis "den svenska rasen" medan det idag är vanligare med tal om "svenska identiteten" eller "svenskhet", som båda är uttryck för kulturella egenskaper och föreställda distinkta kvaliteter.

Kulturrasism innebär en essentiell syn på kulturer. Kulturrasisten söker tillskriva en kultur vissa (negativa) värden. Dessa ställs ibland även mot den egna kulturen, som sägs sakna dessa värden. De som anklagas för kulturrasism anklagas också ofta för att vara smygrasister. Exempel på svenska partier som nedsättande kallats eller kallas för smygrasistiska är Ny Demokrati ochSverigedemokraterna.[1] Enligt psykiatern Marcello Vittorio Ferrada-Noli är kulturell rasism ett uttryck för "uppsåtligt politiskt bedrägeri eller av ett undermedvetet främlingsfientligt affektivt tillstånd" och att "kulturrasisten sällan vill, eller ytterst sällan kan, erkänna sin faktiska biologisk-etniska rasistiska inställning".[2]

Kulturrasism är besläktad med xenofobi (främlingsfientlighet), islamofobiantisemitism och orientalism.[3]

 

 FN:s konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering definierar rasdiskriminering som:

...varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet.
— FN:s konvention[3][4]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!