Högkänslighet!

Idag tänker jag skriva om det, varav både hjärtat och hjärnan är fullt, att vara högkänslig!
 
Jag har i hela mitt liv, känt mig både annorlunda, och utanför. Mer som barn, men mindre med åren, åldern, och gjorda lärdomar och erfarenheter ! Som äldre, varit rädd att vara, och uppfattas som, dum, i betydelsen korkad! Senare i förhållanden, både med partners och vissa vänner, som neurotisk och jobbig! Detta är känslor som jag dolt, eller velat dölja, eller förträngt, mer eller mindre väl! 
 
 Vad är då en högkänslig person?
 
"HUDLÖS. Upp emot var femte person är en HSP – en highly sensitive person. 
Psykologen Elaine Aron beskriver det som att "man har en så låg tröskel för sinnesintryck att det påverkar hela livet. Och att känsligheten kan vara både en sårbarhet och en gåva. Högkänsliga har ett rikt inre liv. Ett knoppande träd kan ge dem ett lyckorus. 
Högkänsliga personer löper också en viss ökad risk att drabbas av depression, ångest och andra stressrelaterade symtom.  
Högkänsligheten är ett personlighetsdrag, understryker Elaine Aron. På samma sätt som vissa har utrustats med en ovanligt hög ”gåsfaktor” som gör att de flesta motgångar rinner av, påverkas dessa människor extra mycket av såväl känslomässiga som sensoriska sinnesintryck."

 "Högkänsliga personer har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittsmänniskan. Hjärnan fungerar också lite annorlunda. Det gör att högkänsliga lägger märke till mer, tar in mer intryck och bearbetar dem djupare. Det gör att de behöver mer tid och energi för att smälta intryck."!

"De är utåtriktade och älskar sociala tillställningar. Men eftersom de samtidigt är ”högkänsliga” riskerar de att bli fullständigt utmattade av dem."

"Ena stunden stridbara amazoner på barrikaderna. I nästa små hulkande knytt i gråtpölen."

 "– Är man nöjd med att sitta under korkeken och lukta på blommorna är det kanske lättare att hantera sin känslighet. Men om man i stället är väldigt social och utåtriktad, utsätter man sig lätt för allt för många intryck, som ens högkänsliga hjärna sedan inte klarar av att filtrera och bearbeta. Då kan det bli riktigt besvärligt," 

Det mesta jag klippt ut och citerat ovan, är sagt och tyckt, av författarna till boken "Drunkna inte i dina känslor", som för första gången på svenska och i Sverige, sprider den vetenskap och kunskap om denna personlighetstyp, som amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron,  betecknar med begreppet ”highly sensitive person”. som på svenska blir högkänslig!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!